Aretha Franklin är utan tvekan ett av de största namnen inom soul, och under sin långa karriär (som började redan när hon var 14 år) har hon blivit känd för numera klassiska låtar som ”Respect”, ”I Say A Little Prayer”, ”(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” och ”Think”. Hon har kallats ”soulens drottning”, The Queen of Soul, och var den första kvinnan som valdes in i Rock And Roll Hall of Fame, år 1987. Hon har vunnit 16 Grammys under sin karriär och har listats som den bästa sångaren genom tiderna av Rolling Stone Magazine. Samma tidning listade henne på nionde plats på listan över de bästa artisterna genom tiderna.

Kanske var det Arethas ursprung som gjorde att hon hamnade där hon gjorde: hennes mor var en kompetent pianospelare och sångare, och hennes far en omkringresande predikare. Efter att Arethas mor gått bort innan Aretha fyllt 10 började hon sjunga gospelsolon i kyrkan. När Aretha var 14 år gammal tog hennes far med henne på sina resor runt landet för att predika, då hon fick uppträda i olika kyrkor. Hennes far blev hennes manager, och det var han som hjälpte henne att få ett skivkontrakt med J.V.B. Records. Hennes första album hette Songs of Faith, och de två singlarna från albumet sändes på gospelradiokanaler.800px-Aretha_Franklin_on_January_20,_2009

När Aretha blivit 18 år gammal berättade hon för sin far att hon ville ta steget över till den sekulära musikvärlden, och skapa popmusik. Hennes far hjälpte henne även med detta, och tillsammans skapade de en demo med två låtar som väckte Columbia Records intresse. År 1960 fick Aretha Franklin sitt skivkontrakt med Columbia, och singeln från hennes första album med bolaget nådde plats nummer 7 på R&B-listan. Efter 6 år med Columbia bytte Aretha skivbolag till Atlantic, och det skulle bli början på den stora kommersiella framgång under andra halvan av 1960-talet som gav henne sitt smeknamn, Soulens Drottning.

Att lyssna på musik är något som de flesta tycker är avslappnande, oavsett om man tycker om Aretha Franklin och soul eller en helt annan artist eller genre. Men för de som föredrar att lyssna på en bok för att slappna av kan Storytel.se vara att rekommendera. Där får man nämligen tillgång till tusentals ljudböcker varje månad.

 
 
 
 
 
sportpress