I Afrikas folkrikaste nation Nigeria har musik alltid haft en viktigt plats i människors liv. Landet har ofta kallats “Den afrikanska musikens hjärta” och här finns otaliga stilar och traditioner kopplade till musik. Här har mer traditionell musik och modernare influenser stötts och blöts genom åren och gett upphov till många intressanta genrer. Efter att landet blev självständigt från kolonialismen i början av 1960-talet utvecklades musiken i en mer soul och funk inspirerad inriktning. Den mest betydande musikstilen som växte fram under denna period av framtidstro och frihetskänslor är afrobeat. Stilen är en blandning av västafrikansk musik såsom highlife och yoruba-musik och afro-amerikansk musik som jazz, soul och funk.

Artisten Féla Kútí en förgrundgestallt

En av de allra största och mest inflytelserika artister inom afrobeat och nigeriansk musik i stort är Féla Kútí. Född i Nigeria 1938 men utbildad i musik i England under 60-talet gav Féla Kútí en rik blandning av musikaliska influenser som var betydande för hur han i sitt musicerande kom att utveckla afrobeat. Genren karakteriseras av afrikanska slagverk och många gånger så kallad “call-and-response” sång som blandats med funkiga blåsinstrument. Sångstilen “Call- and-response” är väldigt typiskt för västafrikansk musik och innebär att en stämma sjunger några fraser och får sedan ett musikaliskt svar av resten av stämmorna. och Nigeria soul fever är två samlingsvolymer som är en bra introduktion för den som vill lära sig mer!

Dagens nigerianska musik

Även om genrer som highlife och afrobeat kom att bli betydande på den afrikanska kontinenten så har stilarna haft svårt att få något bredare genomslag i resten av världen. En starkt bidragande orsak tros vara att många låtar är väldigt långa, Féla Kútí och hans band Koola Lobitos (gruppen bytte senare namn till Nigeria 70) kunde ibland skapa låtar som nästan var en halvtimme långa! Men populärmusiken idag verkar ha lättare att nå utanför landets gränser. Nigeriansk hip-hop är något som kommit att bli populärt i exempelvis Europa och USA där flera nigerianska artister skrivit kontrakt med västerländska skivbolag. En av 2010-talets stora musikaliska framgångar inom nigeriansk hip-hop är låten “African Queen” med artisten 2Face.

 
 
 
 
 
sportpress