Under de senaste åren har vi kunnat höra mycket svensk soul strömma ut ur radion och på människors spellistor. Det talas till och med om en ny generation av svensk soul i och med att flera nya unga artister har dykt upp inom denna genre. Seinabo Sey, Sabina Ddumba och Amason är några namn som brukar nämnas som stjärnskott inom soulen. Till det gamla gardet hör Titiyo, Kaah, Eric Gadd och Stephen Simmonds, bland andra. Alla dessa artister har någon gång haft en eller flera låtar högt upp på hitlistorna.

Känslan som räknas

I soul fokuserar man mycket på att få fram en känsla. Texterna får gärna handla om äkta kärlek eller om olycklig kärlek, i alla fall ska det helst vara något som känns mycket. En svensk artist som har skrivit mycket om just kärlek är Sabina Ddumba. Hon slog igenom som soloartist, år 2014 efter att hon har inlett, sin karriär genom att köra bakom andra stora musiker. Man får sin dos av Kreativ, mogen pop och soul med Ddumba. I låten “Not too young” sjunger hon ut om hur man aldrig är för ung för att veta hur kärlek känns.

Soul i världen och Sverige

Soul är en musikgenre med anor. Man brukar säga att soulen föddes på 60-talet i USA, men genren kan vara äldre än så. Denna musikstil är viktig inom den afro-amerikanska kulturen och har kommit att bli något av en identitetsmarkör. Flera afro-amerikanska soulartister har sjungit fram sin historia, där betoning har legat på hur det är att vara mörkhyad i ett i övrigt vitt samhälle. Samma sak sker även i Sverige. Under Grammisgalan 2016 kunde vi se artisten Seinabo Sey framföra sin låt “Pretend” i sällskap med 100 mörkhyade kvinnor på scenen. Detta sågs som en hyllning till deras historia.

 
 
 
 
 
sportpress