James Brown är kanske det första namnet många kommer att tänka på när man säger ”soul”, och det är inte heller konstigt, då han under sin sex årtionden långa karriär bland annat förtjänade smeknamnen ”The Godfather of Soul” och ”Soul Brother Number One”. Han skulle förutom soulen också ha ett enormt inflytande på funken, och anses av många vara grundaren till denna genre. Han inspirerade också till en rad andra musikgenrer, till exempel 1970-talets discomusik, rap och hiphop.220px-James_Brown_Live_Hamburg_1973_1702730029

Brown föddes år 1933 i South Carolina i USA, men växte upp i Augusta i Georgia, dit hela familjen flyttade när Brown var runt fyra år gammal. Det var här som han stod på scen för allra första gången, då han deltog i en talangjakt på Lenox Theatre i Augusta år 1944, bara elva år gammal. Han vann med sitt bidrag, som bestod av att sjunga balladen ”So Long”. Om du är ett stort fan av James Brown, är det sannolikt en dröm för dig att åka till Georgia för att se miljön där Brown växte upp och gjorde sina första framträdanden när han fortfarande var ett litet barn. Om du inte har råd att göra resan, kan det vara värt att låna pengar för att förverkliga drömmen. Se bara till att ansöka om lånet på Advisa.se, så att du kan jämföra bankernas villkor och få de bästa möjliga förutsättningarna för ditt lån.

Browns genombrott som artist skulle komma med en grupp som hette The Famous Flames, men som ursprungligen kallade sig Gospel Starlighters (när de sjöng gospel och acapella) och The Avons (när de sjöng R & B). Deras första stora hit inom genren R & B var låten ”Please, Please, Please”, som spelades in som singel och som sålde i över en miljon exemplar efter att den släppts på skiva år 1956. Redan året efter bröt dock de ursprungliga medlemmarna i gruppen upp, efter att gruppens manager, Ben Bart, bytte gruppens namn till ”James Brown and The Famous Flames”.

Brown släppte år 1958 en singel på egen hand, balladen ”Try Me”, som hamnade etta på R & B-listorna i början av 1959. Den blev den första av hela 17 singlar från Brown som toppade listan, och hans begynnande karriär som framtida soullegend var ett faktum.

 
 
 
 
 
sportpress