Musikgruppen Kool and the Gang bildades i Jersey City, New Jersey år 1964. Fast det var under början av 1980-talet de fick sin mest framgångsrika period åtminstone kommersiellt sett.

 

Gruppen bildas
Man skulle kunna säga att gruppen startade som en jazzensemble. Bröderna Robert, som spelade bas och Ronald som spelade horn, båda med efternamnet Bell (horn) bildade the Jazziacs 1964. Förutom de båda bröderna ingick gitarristerna Charles Smith och Woody Sparrow. På keyboards hade man Ricky West, trombonist var Clifford Adams, gruppens saxofonist var Dennis Thomas, på trumpet Robert Michens samt George Brown som trummis. De var alla vänner som levde i samma område.

 

Från jazz till R&B
Gruppen började inkorporera R&B-influenser i jazzen. Det resulterade så småningom i att man huvudsakligen började spela R&B istället för jazz. Det var först i slutet av 1960-talet som man tog namnet Kool and the Gang.Kool & the Gang 1

 

Skivsläpp
I början på 1970-talet började Kool and the Gang släppa skivor. Genomslaget kom dock först 1973 då man släppte LP:n Wild and Peaceful som sålde guld. Den var packad med hits som Funky Stuff, Hollywood Swingers och Jungle Boogie. Den här perioden anses av många som gruppens bästa. Fräck funk stod på agendan för gruppen. Man släppte Spirit of the Boogie 1975 och lyckades åter få en hit. Nu med titelspåret på albumet.

 

In i skymundan
När discomusiken var på frammarsch 1976 hamnade Kool and the Gang i bakgrunden. Det var startskottet för åter en stiländring. Nu från funk till disco – en anpassning till mainstream-musiken. 1979 släppte gruppen LP:n Ladies’ Night. Lättsmält disco serverades. Något som togs emot väl av publiken. Resultatet, ytterligare en stor hit. Startskottet på en stadig ström av hits från gruppen. 1980 släpptes Celebration som närmast kan betraktas som en megahit.

 

Still going strong
Gruppen är fortfarande aktiv om än med några nya gruppmedlemmar. Läs mer om gruppens kommande events på deras officiella site.

 
 
 
 
 
sportpress