Marvin Gaye går under många namn, då hans egentliga namn är Marvin Pentz Gay Jr., hans artistnamn är Marvin Gaye och han också är känd under smeknamnen Prince of Motown och Prince of Soul. Sina smeknamn fick han uppenbarligen på grund av hans musikaliska inflytande på skivbolaget och musikgenren, och sitt artistnamn tog han efter inspiration från en av hans största idoler, Sam Cooke, som också han satte dit ett ”e” på sitt efternamn.Marvin_Gaye_(1973)

Marvin Gaye föddes i Washington D.C. i USA år 1939. Eftersom hans far var ledaren i en konservativ kristen förening började Gaye tidigt att ägna sig åt musik, då han sjöng i kyrkokören och snart därefter även som solist. Trots detta hade Gaye en ömsesidigt dålig relation med sin far, och musiken blev hans tillflykt från hemmet. Efter att ha tjänat i det militära en tid efter att ha gått ut skolan, började Gaye att spela in skivor tillsammans med olika lokala musikgrupper i Washington. Det var under denna period, då han bland annat ingick i en framgångsrik doo wop-grupp, The Moonglows, som musikproducenten Berry Gordon upptäckte Gaye, vilket ledde till ett kontrakt med skivbolaget Motown år 1961. Under 1960-talet spelade Gaye in några av hans största hits, till exempel duetterna ”It Takes Two” tillsammans med Kim Weston (som kom ut år 1965) och ”Ain’t No Mountain High Enough” tillsammans med Tammi Terrell. Terrell dog i slutet av 1960-talet som en följd av en hjärntumör, och efter detta började Gaye planera att spela in en soloskiva, en skiva med betydligt mer politiska budskap än vad som tidigare varit normen på Motown. Hans intention att skriva låtar om kriget i Vietnam och segregeringen och fattigdomen i ghettona ledde till stora bråk med skivbolaget, men år 1971 fick han till slut släppa sitt politiska album på Motown, med titeln What’s Going On. Albumet blev en stor framgång, hyllades som ett mästerverk, och bidrog till Marvin Gayes legendariska ställning inom soulmusiken.

Om du tycker om att lyssna på Marvin Gaye på din mobil eller mp3-spelare när du åker bil, åker tåg eller är ute och går, kan det vara en bra idé att ha med dig en powerbank. På det sättet behöver du aldrig oroa dig för att batterierna tar slut, utan kan lyssna på Marvin Gayes toner hur mycket du vill.

 
 
 
 
 
sportpress