Prince är utan tvekan en av de mest betydelsefulla och inflytelserika musikartisterna i modern tid. Han skivdebuterade redan som 19-åring med albumet ”For You” som släpptes 1978, men det var på 80-talet han nådde sitt stora kommersiella genombrott med albumet ”Purple Rain” som kom 1984. Hans musik blandade på ett nyskapande sätt genrer som rock, pop, soul och funk vilket gjorde honom till en av de första framgångsrika ”crossover-artisterna” som nådde ut till både en svart och vit publik. Han spelades på såväl svarta som vita radiostationer och han var också en av de första svarta artister som spelades på MTV, med videon för ”1999” och senare även ”Little Red Corvette”. Prince var fram till sin död 2016 extremt produktiv, och släppte över 40 album under sin karriär. Bland hans största hits kan nämnas ”1999”, ”Little Red Corvette”, ”Purple Rain”, ”When Doves Cry”, ”Let’s Go Crazy”, ”Raspberry Beret”, ”Kiss” och ”Diamonds and Pearls”.

Mängder av outgiven musik

Prince dog oväntat den 21 april 2016 i sitt hem Paisley Park i Chanhassen utanför Minneapolis. Dödsorsaken var en överdos av den mycket beroendeframkallande smärtstillande medicinen Fentanyl. Det sägs att Prince använde medicinen på grund av svåra höftsmärtor, problem som ska ha orsakats av att han ständigt gick omkring i högklackade skor, i kombination med ett intensivt, nästan akrobatiskt dansande genom åren. Prince skrev inget testamente så i efterdyningarna av Princes död startade ett antal juridiska tvister kring superstjärnans arv. De största dispyterna gällde hanteringen av hans livsverk – musiken. Den ena tvistefrågan kring musiken handlade om all utgiven musik, som vid tiden för dödsfallet var bortplockad från Spotify och de flesta övriga musikströmningstjänster men som så småningom publicerades på nytt. Den andra tvistefrågan gällde den outgivna musiken. Prince hade nämligen vid sin död enorma mängder outgiven musik som han sparat i ett stort valv i sin källare. Några av dessa låtar gavs senare ut i samband med en jubileumsutgåva av skivan ”Purple Rain”. Övriga låtskatter förblir än så länge outgivna, och framtiden får utvisa hur mycket av dessa låtar som eventuellt släpps.

Inspirerade en hel musikvärld

Prince var en komplett artist som inspirerade mängder av artister som kom efter honom. Som låtskrivare skrev han mängder av mästerverk, både åt sig själv och åt andra. Bland de mest kända låtarna han skrivit åt andra märks ”Manic Monday” med The Bangles och ”Nothing Compares 2 U”, som blev en stor hit med Sinead O’Connor. Som musiker var han en multibegåvning som behärskade hela 27 instrument. Som liveartist var han oöverträffad och hans framträdanden var veritabla fyrverkerier av dans, show och enastående musik. Ett av hans liveframträdanden kan ses i konsertfilmen ”Sign O’ The Times” som gick upp på biograferna 1987. Det faktum att han var så mångfacetterad gjorde att många kunde inspireras av honom – låtskrivare, sångare, gitarrister, pianister, dansare med flera. Mängder av stora artister anger Prince som en av sina största inspirationskällor. Prince själv har nämnt James Brown, Jimi Hendrix, George Clinton, Sly Stone och Carlos Santana som förebilder. här kan du hitta bra information om andra artister som både inspirerat, och inspirerats av, Prince.

 
 
 
 
 
sportpress