Ray Charles är ett namn som inte går att undvika att nämna när man talar om soul. Han har bland sina många smeknamn bland annat kallats ”The High Priest of Soul”, och han inte bara sjöng soul, utan skrev låttexter, komponerade soulmusik och spelade soulmusik. Han var också en pionjär inom genren, som under 1950-talet skapade en helt ny inriktning för soulmusiken genom att kombinera den med rythm and blues och gospel.

Ray Charles föddes år 1930 som Raymond Charles Robinson. Hans musikala intresse väcktes redan när han var tre år gammal, och lyssnade på en man som hette Wylie Pitman spela boogie woogie på ett piano på ett café. Det var också Pitman som efter detta lärde Ray Charles att spela piano. Kanske var det tur att han började spela så tidigt, då Charles redan vid fyra eller fem års ålder började förlora sin syn, och vid sju års ålder var helt blint. Det var antagligen en följd av grön starr.1280px-Ray_Carles_260971neu000

Förlusten av sin syn var dock inte det som Charles själv såg som den största tragedin i sitt liv, utan förlusten av sin lillebror och sin mor. Hans lillebror drunknande i hans mammas tvättbalja när han var fyra år gammal, och Charles var fem; hans mor dog när han bara var 14 år gammal.

Eftersom han inte hade någon annan familj flyttade Charles till Jacksonville efter skolan, för att bo med vänner till hans mor. Där spelade han piano på The Ritz Theatre i lite drygt ett år, och började bygga upp ett rykte som en skicklig musiker. Jobben kom dock inte tillräckligt ofta, och Charles bestämde sig för att lämna Jacksonville och flytta till en större stad. Det blev flera flyttar för Charles, och flera svåra år, innan han till slut hamnade i Seattle, där han år 1952 skrev på ett skivkontrakt med Atlantic Records, vilket blev startskottet för hans karriär och vägen mot att bli en verklig musikalisk legend.

Om du älskar Ray Charles’ musik, och vill sitta riktigt bekvämt när du lyssnar på den för att kunna njuta till fullo, ska du gå in på Furniturebox.se. Där finns ett stort utbud av soffor för alla smaker, så att du kan hitta en perfekt soffa där du kan luta dig tillbaka och helt koncentrera dig på Ray Charles musikala talang.

 
 
 
 
 
sportpress