Stevie Wonder föddes i Michigan i Maj 1950. Hans musik har haft oerhört stor betydelse för den amerikanska soulen. Förutom att han är en duktig sångare är han också en kunnig musiker. Han spelar själv både piano, munspel, trummor och gitarr. Wonders karriär började redan när han var tonåring. Han skrev då kontrakt med det kända skivbolaget Motown Records. Något som är speciellt med Stevie Wonder är att han lidit av en ögonsjukdom sedan han var liten. Den har gjort honom blind, men det är inget som hindrar honom från att skapa musik. Han har gjort över 20 album som alla nått stor framgång, han har vunnit flertalet priser för sin musik och han är hyllad av andra musiker. Man brukar säga att Stevie Wonder nådde sina största framgångar under 1972 – 1976, men ännu idag uppträder han på både mindre och större tillställningar, bland annat sjöng han på Michael Jacksons begravning och uppträdde till förmån för Barack Obamas valkampanj.

Stevie Wonders största hits

Oavsett vilken generation man tillhör har man antagligen hört flertalet av Stevie Wonders låtar. En av de första större hitlåtar han kom ut med var Signed, Sealed, Delivered I’m Yours som spelas flitigt ännu idag, och som andra band har gjort covers på. Den låten släpptes 1970 och var bara början på en framgångssaga av låtar som fängslat en stor publik. Wonder ligger också bakom låtar som Superstition, You are the sunshine of my life och Sir Duke. Flera av Wonders låtar har han tillägnat några av de viktigaste personerna i sitt liv. Exempelvis låten Isn’t she lovely har ett personligt budskap. Den skrev han när hans dotter Aisha föddes. Wonder har också tagit sig an andra artisters låtar flera gånger. Bland annat när när nyheten kom ut att Stevie Wonder har gift sig för tredje gången fick man också veta att han sjöng en av Otis Reddings kända låtar för sin fru. Han har också gjort en cover på Beatles låt We can work it out, som enligt vissa till och med blev bättre än originalet.

En prisbelönad musiker

Stevie Wonder har fått ta emot flertalet priser för den musik han gjort. En av hans största hits, I just called to say I love you, spelades i filmen Lady in red. För den låten vann Stevie Wonder en Oscar för bästa sång. Den låten har spelats om och om igen sedan dess och om man själv viIl känna sig så vacker som damen i filmen kan man klä upp sig i en fin klänning från ilse jacobsen. Han tilldelades också en Golden Globe Award för sången. Stevie Wonder är den manliga artist som vunnit flest grammys någon gjort. Han har kammat hem över 20 stycken, och dessutom också blivit inbjuden till Songwriters och Rock & Roll Hall of Fame. Det är inte bara genom enskilda låtar han vunnit priser, utan också genom sina album. Bland annat Songs in the key of life och Innvervisions är album som gett Stevie Wonder priser.

 
 
 
 
 
sportpress