Att påstå att funken varit väldigt viktig för andra musikstilar är nästan en underdrift. Även om det är få band som spelar funk idag, i alla fall i den ursprungliga 60-talsbemärkelsen, så har musikstilen drivit på utvecklingen i flera andra genrer. I den här artikeln kommer vi gå igenom några exempel på funkinspirerade artister, men det är en inte ens i närheten av heltäckande lista.

Nu är funk överlag musik som gör sig bäst i bra lurar och på vinyl. Men det kan bli väldigt dyrt om du ska lyssna igenom alla kringliggande genrer och artister, varför det kan vara klokt att satsa på en streamingtjänst. Har du inte redan en bra dator att lyssna från kan det vara smart att passa på att investera i en nu. Det går att få en bra deal på en gamingdator black friday, och då har du dessutom en riktigt vass spelmaskin till ett bra pris. Detta utöver möjligheten att kunna lyssna på musik.

Disco

Det är lätt att glömma bort, men funken var en från början svart musikstil närbesläktad soulen. Samma gäller för discomusiken på 70-talet. Discon uppstod faktiskt ur funken, som ett sätt att sätta lite guldkant och glamour på vardagen i ghettokvarteren. En av genrens absoluta fixstjärnor, Gloria Gaynor, var svart. Musiken plockades dock snabbt upp i många andra kretsar med kanske gayrörelsen som mest drivande. Utöver funk har disco också tydliga inslag av soul och latinska rytmer.

Hip Hop/Rap

Vad har rap, funk och psykedelisk musik gemensamt? Jo, den musikstil som kallas för p-funk. Detta är en släpigare funkvariant skapad av artisten George Clinton och hans band the Parliament. Även om p-funken kanske inte är så känd idag var den kraftigt bidragande till att hip hopen utvecklades och blev stor. Om du kollar på vilka artister som finns samplade på tidiga 90-tals-skivor med de stora hiphopartisterna kan du vara säker på att hitta en hel del p-funk där. En av de mest funkinriktade rapparna är Dr Dre vars album the Chronic är så pass funktungt att det gav upphov till en egen musikstil: g-funk (gangsta funk).

Hårdrock och punk

Det finns också en hårdrocksgenre som brukar kallas funkrock som drar mycket inspiration från funken: funkrock. De två sannolikt mest kända banden är Aerosmith och Red Hot Chili Peppers där det senaste är mest tydligt funk. Det här är svängig rock n roll med psykedeliska inslag. Precis som med g-funken så är det här en musikstil som varit mest populär på den amerikanska västkusten och det är också därifrån de flesta banden kommer, med australiska INXS som främsta undantag.

Även punken, eller i alla fall gamla punkare, har plockat en hel del från funken. Efter punkens död (jo) i slutet på 70-talet växte en ny musikstil fram från det gamla punkliket. Postpunk. Det som hände här var att de som spelat punk inte kunnat undgå att bli bättre på att spela. Det i kombination med att de hämtade inspiration från svart musik som ska, reggae, funk och soul skapade något helt nytt och intressant.

Så, det intressanta med musikhistorien är att väldigt mycket hör ihop. Och att den som lyssnar noga kan höra inspiration från väldigt oväntade håll i just sin favoritmusik.