Soulmusik skapades för att beröra och lyfta upp lyssnarens själ, ge styrka samt positiv energi för att klara av livets svårigheter eller motgångar. Om musiken inte ger en upplyftande och positiv energi är den låt du lyssnar till troligtvis inte soul utan blues eller jazz. Soulmusiken framfördes av både afroamerikanska och vita artister. En av de största vita soulartisterna under 60-talet var Dusty Springfield. Hon var mer känd som ”White Lady of Soul” med låtar som ”Son of a Preacher man”. Hennes absolut bästa album (från 1969), ”Dusty in Memphis”, anses idag vara det bästa soulalbum som någonsin gjorts. Christina Aguileras ”Beautiful” är ett exempel på modern soulmusik som berör lyssnarens själ på ett positivt och upplyftande sätt, därav namnet ”music for your soul”.

Ursprung

Det är bekräftat enligt Rock & Roll Hall of Fame att soulmusiken skapades från gospel. Vad som gjorde soulmusiken speciell var att den kombinerades med rhythm & blues samt jazz. Via denna mutation skapade musiker vad som numera kallas soulmusik vid slutet av 1950-talet till 1960-talet. Flera skivbolag blev inflytelserika utgivare av soulmusik, såsom Motown, Stax och Atlanta. De kanske viktigaste subgenrerna av soulmusiken var en Motownstil (från Detroit) som var en rytmisk musik som inspirerats från evangeliet. Men olika delar av USA utvecklade sin egen version av soulmusik, såsom New Orleans soul, Chicago soul och Philadelphia soul. Men soulmusiken spreds till vita artister samt Europa och kallades blue-eyed soul, brittisk soul och nordisk soul. Ett modernt exempel av nordisk soul är vår fantastiska svenska sångerska Lisa Nilsson med låten ”Himlen runt hörnet”.

Soulmusik vid särskilda tillfällen

Soulmusik är den kanske bästa typen av musik att spela vid särskilda tillfällen. Det kan handla om bröllop, dop eller begravningar. Den kanske mest kända och älskade soullåten är ”Ain’t no mountain high enough” som framfördes av Tammi Terrell och Marvin Gaye 1967. Tammi Terrell kollapsade på scenen 1967 under ett framträdande med Marvin Gaye. Terri fick senare veta att hon drabbats av hjärncancer. Tammi Terrell avled 1970 endast 24 år gammal. Vi kommer alla att förr eller senare drabbas av att nära och kära går bort. Det är en oundviklig del av livet. Hos Lova begravningsbyrå i Malmö kan du få en personlig samt trygg rådgivning. Lova har lång erfarenhet av begravningar och kommer att assistera dig via personliga möten, per telefon eller online. Lova begravningsbyrå skapades för att hjälpa dig som är i sorg att på ett enkelt och tryggt sätt arrangera ett vackert och fint avsked. Lova är till för dig och kommer att hjälpa dig att planera begravningen på dina villkor.

Från kyrkan till konserter

Även om soulmusiken kom från gospel och kyrkan är det en musikstil som kan framföras och älskas av alla oavsett tro och religion. Syftet med soulmusiken är att beröra lyssnarens själ och ge ett meddelande om hopp och framtidstro. Soulmusiken ger ett kärleksfullt meddelande till lyssnaren att våra liv har mening trots svårigheter, även om vi ibland måste hantera stor sorg. Odödliga sånger skapades av artister och grupper som fortfarande har stor påverkan på våra liv idag.