Varför en artikel om Stevie Wonder som fokuserar på just den här perioden undrar du? För att den representerar en oöverträffad period av närmast bottenlös kreativitet. En fantastisk mängd klassiska låtar och album, samt att han också producerade album åt andra artister.

Soul- och funkmusik är musik att festa till. Även om det räcker långt med bra musik på stereon så behövs det väl för det mesta någonting mer för att festen ska bli komplett? Hos partykungen.se har de nu bunkrat upp med produkter inför alla julfester som står inför dörren när detta skrivs. Men de är tveklöst en året-runt-butik med ett sortiment som innehåller nästan allt som behövs för att skapa minnesvärda festkvällar: maskeradutstyrslar, godis och läsk, roliga prylar och mycket annat.

Musik – och bara musik

Varför alla bilder av synthar? Tja, det är väl en ganska nära representation av vad Stevies vardag bestod i under de här åren. När Wonder inte var ute och turnerade så bodde han i princip i studion under de här åren. Synthar var en stor del av anledningen till det. Kom ihåg att synthen då var någonting helt nytt och fullständigt revolutionerande. Vad som låter vintage idag var såklart cutting edge en gång i tiden.

Det finns en smårolig historia om att Black Sabbath fick vända i dörren till studion de hyrt för att spela in sin femte platta. Väl där fick de konstatera att hela studion byggts om till vad de liknade vid en enda gigantisk synth. Stevie hade varit där innan dem. Sabbath åkte tillbaka till Storbritannien och spelade in sitt album i en kall brittisk herrgård istället.

Det var hur som helst under den här perioden som Stevie spelade in merparten av de klassiska låtar och album som han för all framtid kommer att bli ihågkommen för. Talking Book från 1971 brukar betraktas som Wonders första riktigt klassiska album. Det var också i samband med att han spelade in sin första klassiker som Wonder började producera musik och andra. Främst bland de här samarbetena finns de två skivor han producerade, skrev och spelade på åt sin flickvän Syreeta Wright.

Wonders mest kreativa period som artist slutade på topp. År 1975 släppte han dubbelalbumet Songs in the Key of Life, av många betraktat som ett av tidernas bästa album. Oavsett vad man tycker om den saken så är det smockat med klassiska låtar: Isn’t She Lovely, Sir Duke och många fler. Vid sidan av det var det ett album som började plockas isär ordentligt av rappare från mitten av 90-talet och framåt. Låtar från albumet ligger till grund bland annat för Coolios Gangsta’s Paradise och Wild, Wild West med Will Smith för att bara nämna två exempel bland många.